MEDICAL NUTRITION FOR PATIENTS AT THE PLASTIC SURGERY CLINIC, LEGAL BASIS
№ 4 (203) 2025
DOI 10.46320/2073-4506-2025-4-203-242-243
Pages 242-243
YASTREMSKIY Ivan Anatoljevich
lawyer, NGO of the Leningrad Regional Bar Association, Pelevin and Partners Law Firm branch
MEDICAL NUTRITION FOR PATIENTS AT THE PLASTIC SURGERY CLINIC, LEGAL BASIS
The article reveals the essence and importance of therapeutic nutrition during plastic surgery. The legal regulation of therapeutic nutrition during plastic surgery has been studied. It has been established that therapeutic nutrition for patients at a plastic surgery clinic is prescribed at the following stages: during a consultation, which includes, among other things, recommendations on proper nutrition for proper preparation for surgery; in postoperative care, since for optimal recovery and healing of wounds (pain relief, minimization of scars), the doctor prescribes medications to the patient, as well as appropriate foods; during subsequent visits, during which the plastic surgeon monitors the patient’s progress, monitors the patient’s compliance with nutritional therapy recommendations, and during patient education, during which the doctor explains to the patient the need to maintain a healthy lifestyle and follow these instructions. Recommendations are given on proper nutrition before and after surgery, and its importance for the successful operation and recovery after it is substantiated. It is noted that it is preferable for recommendations on therapeutic nutrition to be given by a professional nutritionist, therefore, given the importance of this issue proven above, plastic surgery clinics are recommended to involve these specialists to provide appropriate consultations to clients.
Keywords: therapeutic nutrition, nutrition, patient, surgery, body, foods, vitamins, nutrients.
№ 4 (203) 2025
Страницы 242-243
ЯСТРЕМСКИЙ Иван Анатольевич
адвокат, ННО Ленинградской областной коллегии адвокатов, филиал Адвокатская контора «Пелевин и партнеры»
ЛЕЧЕБНОЕ ПИТАНИЕ ДЛЯ ПАЦИЕНТОВ КЛИНИКИ ПЛАСТИЧЕСКОЙ ХИРУРГИИ, ПРАВОВЫЕ ОСНОВЫ
В статье раскрываются сущность, значение лечебного питания при проведении пластических операций. Исследовано правовое регулирование лечебного питания при проведении пластических операций. Установлено, что лечебное питание для пациентов клиники пластической хирургии назначается на следующих этапах: в ходе консультации, которая включает в себя в том числе рекомендации по правильному питанию для правильной подготовки к операции, при послеоперационном уходе, поскольку для оптимального восстановления и заживления ран (облегчения боли, минимизации рубцов) врач назначает пациенту лекарства, а также соответствующие продукты питания, при последующих визитах, на которых пластический хирург следит за прогрессом пациента, контролирует соблюдение пациентом рекомендаций по лечебному питанию и при даче рекомендаций пациентам, в ходе которых врач объясняет пациенту необходимость поддержания здорового образа жизни. Даются рекомендации по правильному питанию до и после операции, обосновывается его важное значение для успешного проведения операции и восстановления после него. Отмечено, что предпочтительней, чтобы рекомендации по лечебному питанию давал профессиональный врач-диетолог, поэтому, учитывая доказанную выше важность этого вопроса, клиникам пластической хирургии рекомендуется привлекать данных специалистов для оказания соответствующих консультаций пациентам.
Ключевые слова: лечебное питание, пластическая хирургия, пациент, операция, организм, продукты, витамины, питательные вещества.
8 ВСЕГО, 5 СЕГОДНЯ